Hva mindfulness meditasjon ikke er

01.08.2019


Før jeg visste hva meditasjon var, tenkte jeg på det som noe fredelig, og at målet var å tømme hodet for tanker. Jeg antar at mange av oss har vært på en yogatime der instruktøren sa: "tøm hodet ditt for tanker" eller at det ble sagt noe sånt som: "bare tillat positive tanker" - dermed opplevde du kanskje å bli litt frustrert fordi disse ordene fikk deg til å tenke enda mer? For meg, i hvert fall, fungerer ikke den tilnærmingen til meditasjon. 

Mindfulness-meditasjon går ut på at alle tanker blir akseptert, og at man ikke setter merkelapp på dem, som positive/negative tanker. Dette er en av grunnene til at jeg synes mindfulness er attraktivt. Det handler om å tillate det som dukker opp i øyeblikket. Mindfulness handler ikke om å måtte klare å tømme sinnet, men er en ikke-dømmende tilnærming som handler om å være åpen for hva dukker opp i øyeblikket, i sinnet, kroppen og følelsene, og å romme det med full aksept. 

Meditasjon er ofte ikke lett, ikke engang fredelig mesteparten av tiden, men blir det lettere med tiden og med øvelse. Nå, for eksempel, er det lettere for meg å sitte med meg selv i stillhet i tjue minutter enn det var i starten, da kjentes fem minutter nesten uutholdelig.

Mindfulness handler ikke om å tømme sinnet eller bare tillate positive tanker, gudskjelov. Har du noen gang prøvd å kun tillate positive tanker? I så fall, fungerte det? Bare det at noen sier: kun tillat positive tanker - den menneskelige reaksjonen kan da være å gjøre opprør automatisk, kanskje ubevisst ha litt motstand, når noen sier; bare tillatt en bestemt form for tanke - da handler det ikke om aksept, for da har sinnet ditt plutselig en jobb med å filtrere tanker, istedenfor å romme og akseptere det som kommer.

En annen ting jeg synes er attraktivt med mindfulness-meditasjon, er at det er, ikke - religiøst, ingen spesifikk visualisering, ingen mantra, ingen lyd, bare deg, pusten, sansene og tankene dine. Selvfølgelig kan du visualisere og ha med lyd, jeg guider noen ganger i visualisering i meditasjonene mine, avhengig av situasjonen, men det er ingen faste regler, du er fri, og det er det som dro meg mot mindfulness meditasjon - frihet, aksept, ikke dømmende tilnærming, og at det er en ganske enkel og uhøytidelig form for meditasjon som passer alle, samme hvilken kultur, status, kjønn og alder.    

Det å fortelle folk hva de skal tenke, kan lett ta dem bort fra øyeblikket, i mindfulness vil man unngå det.