Man gleder seg til sommeren, men så ... 

04.06.2021
Bildet er fra uteyoga med meg våren 2018
Bildet er fra uteyoga med meg våren 2018


Hva som hjelper meg gjennom allergisesongen. 


Pollenallergi - Har du, som meg, pollenallergi? da vet jeg litt om hvordan du har det, og at man kan føle seg ganske så elendig i pollensesongen. Min allergi er spesielt ille midt på sommeren, en stor gressplen eller et åkerlandskap er da ikke min beste venn, ikke skogen heller. Jeg ønsker her å dele noen tips om hva som hjelper meg med å dempe mine symptomer. Det er ikke sikkert disse tipsene hjelper deg, men det kan hende. Om du har allergi, er nysgjerrig og åpen for naturlige og allergireduserende metoder, les videre.       

Øre, hals, nese og øyne - Det hjelper selvfølgelig å være mest mulig inne, med vinduene lukket, men det er jo ikke alltid aktuelt, det er ganske kjedelig å være inne når det er fint vær ute. Jeg ønsker også å kunne tilbringe tid ute og nyte været de to stakkars måneder det er sommer i Norge. Jeg tar allergimedisin fra mars/april, men når det står på som verst hjelper de lite. Jeg merker det i halsen, nesen, ørene og øynene, blir sliten og kan føle meg forkjøla konstant. - Jeg forsøker å holde ørene rene, og da bruker jeg ørelys, jeg foretrekker Bio sun sine ørelys, og bestiller de på nett. Jeg er helt sikker på at jeg har forebygget sterke symptomer ved å rense både nese og ører ukentlig i sesongen. Ørelys er et produkt jeg planlegger å bestille til Mindful Moments nettbutikk.      

Salve - En annen ting jeg merker er effektivt, er å smøre salve rundt utsatte steder i ansiktet, under og rundt neseborene, og ved inngangen til ørene, før jeg skal ut. Salve fungerer som en magnet for pollenet, da klistrer pollenet seg til salven istedenfor å gå rett inn i nesa/ørene. Jeg bruker utroligsalven, den er å få kjøpt her i nettbutikken. Utroligsalven hjelper også for mye annet, så den blir aldri feil å bruke, den er god å ha i huset uansett symptomer.      

Rensing av øyne og nese - Jeg bruker solbriller for å beskytte øynene, det hjelper litt, samt renser øynene med saltvann en gang i blant - med "Drop It", fra apoteket, noen ganger bruker jeg også allergiøyedråper, men dessverre så hjelper de lite. Jeg renser også nesen i tider jeg har vært utsatt for mye pollen, men også når jeg har vært utsatt for mye forurensing. Jeg bruker da Netipot med saltvann. Jeg koker da en liter vann, blander ut saltet og vannet i et litermål, cirka en og en halv teskje salt mens vannet er kokende varmt. Jeg bruker himalayasalt som skal være ekstra rensende. Lar stå til avkjølt og heller i en flaske og setter i kjøleskapet så jeg kan bruke når det er behov. Man kan også kjøpe sterilt saltvann i en liters flasker på apoteket. Bruk lunkent saltvann (kroppstemperert) når du skal bruke det i nesen. Jeg heller da vannet fra flasken fra kjøleskapet i Netipot, og varmer så Netipot i et dampbad i en større bolle med kokende vann, deretter kjenner jeg når vannet i Netipot er kroppstemperert, og skyller da begge nesebor. Netipot er effektivt å bruke forebyggende før det blir for tett i nesa, og er fin å bruke før pranayama/kontrollerte og kraftige pusteøvelser i yoga. Google "Netipot" der ser du et utvalg og instruksjoner. Mulig de kommer til butikken her en dag også.  

Kosttilskudd - Jeg oppdaget Fenumax (kosttilskudd) for cirka tolv år siden, og begynte å bruke det regulært og forebyggende, jeg har ikke hatt bihulebetennelse siden jeg begynte med Fenumax. Før i tiden hadde jeg bihulebetennelse hvert år på våren. De av oss som har hatt bihulebetennelse vet godt hvor smertefullt det kan være. Fenumax består blant annet av urtene bukkehornfrø og Timian - kan kjøpes hos helsekostbutikk. Kanskje en dag kommer de til denne nettbutikken også.  

Nesespray: Den beste nesesprayen for meg er Dr Berntsens Neseolje, den er naturlig og består av eteriske oljer i en ren baseolje, den og smører og lindrer. Jeg bruker den når jeg kjenner symptomer. Den skal også være bra for forkjølelse og andre luftveissymptomer, den kan kjøpes her i nettbutikken.     

Peppermynte - Videre så bruker jeg peppermynte eterisk olje, noen dråper i teen min (rører godt ut) eller en dråpe rett i munnen, det kan være sterkt, så pass på. Det er viktig at dine eteriske oljer er rene og naturlige, gjør da litt research før du kjøper. Man kan også bruke dampbad for å åpne bihuler og luftveier. Kok vann, hell i en bolle, ta i noen dråper peppermynte, rør inn i vannet, ta en ta et håndkle over hodet så det dekker over hodet og er tett rundt bollen, og pust inn. Peppermynte eterisk olje er en av oljene som kan hjelpe mot allergi, også med fordøyelsen og IBS. Peppermynte eterisk olje og og kapsler er å få kjøpt i denne nettbutikken. Eucalyptus eterisk olje er også en olje som er kjent for å hjelpe med allergi symptomer. Søk litt på nett om eteriske oljer og allergi, der finnes du masse nyttig informasjon.       

Innendørs og bil - hjemme har jeg gått til innkjøp av  en liten maskin som heter Airfree, den skal rense luften for bittesmå partikler ved hjelp av en liten innebygd varmekilde som trekker til seg støv og pollen. Jeg synes å merke at min allergi er bedre etter jeg kjøpte den. Jeg har selvfølgelig midd og pelsallergi også, da bør jeg fokusere på å holde innendørs rent og allergenfritt. Jeg bruker diffuser/duftspreder med allergidempende eteriske oljer og støvsuger ofte. Jeg dusjer kropp og hår alltid etter en dag ute i naturen og tørker klær inne så de ikke trekker med seg pollen inn, spesielt viktig når det gjelder sengetøy. Det er viktig å skifte kupefilteret i bilen årlig, og bruk da helst kullfilter mot allergisymptomer. Jeg merker det veldig godt når jeg kjører gjennom landskap med åkrer og høyt gress, øynene svir og halsen klør. På en varm sommerdag er ikke så lurt å ha bilvinduet åpent, da bruker jeg heller aircondition på fullt, om den fungerer. Det finnes også bildiffuser/duftspreder, man kan da bruke peppermynte eterisk olje i diffuser for å rense luften i bilen. Begge er å få kjøpt i denne nettbutikken.           

Andre løsninger - Det er som sagt best å  faktisk holde seg borte fra allergenet (for min del funker det best) og det sier seg selv. Når det er sagt, kan det bli et ganske så kjedelig og begrenset liv om man alltid skal prøve å unngå allergener. Jeg har jeg det bedre på fjellet, og ved havet der det er mindre spredning av pollen, men har dessverre ikke alltid mulighet til å befinne meg på slike steder. Når det gjelder gressallergi, får jeg en annen til å klippe gresset, for det kan være en trigger. Jeg har hørt at akupunktur kan være effektivt med å redusere allergi, og har begynt litt med akupunktur for andre symptomer nå i de senere år, og det har hatt bra effekt. Man kan også forsøke andre behandlinger slik som soneterapi

Det og drive med yoga og andre øvelser som fokuserer på kropp/sinn/pust koblingen kan hjelpe med å roe ned og balansere hele systemet, spesielt om allergien når et nivå der du tenker at du trenger verktøy for å roe ned. Stress, kan, som mange vet, forverre symptomer, det er også min erfaring.      

Aksept? - Yoga og mindfulness hjelper meg med kroniske symptomer og tilstander - muligens ikke spesifikt for allergi, men regulær yogapraksis balanserer kroppen generelt. Yoga, og da spesielt Mindful Yoga handler mye om aksept. I mitt liv med yoga, har jeg lært mye om meg selv, det og akseptere begrensingene mine, så vel som potensialene mine. Så i stedet for å kjempe i mot det som ser ut til å være en kronisk tilstand, lærer jeg meg å leve med det på best mulig måte, en del av løsningen for meg, da, er og også forsøke naturlige produkter der legemidler ikke har bra nok effekt. Det koster meg ikke så mye å droppe å sitte/ligge på gresset en dag i juli, eller å unngå å gå turer i nyklipt eller langt gress, for Jeg har faktisk opplevd så intense symptomer at jeg ikke har visst hvor jeg skulle gjøre av meg, intens kløe, i halsen, øyne, overalt, det kan gå utover pusten, det er bare de av oss med slik allergi som skjønner hva jeg mener, det kan være veldig intenst. Det samme skjer med meg rundt katter, det er ikke et stort problem å unngå katter, for de er ikke overalt slik som pollen.  

Alkohol - En annen trigger for meg, er alkohol, det pleide å trigge allergien skikkelig, spesielt øl. Men nå holder jeg meg for det meste unna alkohol også - for å være ærlig så koster det meg ikke mye å ikke drikke alkohol. Om det skjer en sjelden gang i blant, da er det lyse eller fargeløse drikker som funker best for meg, som tørr hvitvin eller tørr sprudlevin. Nordmenn synes det er litt sært og rart at man ikke vil drikke alkohol - for i Norge drikker man jo faktisk for å være sosial, men jeg klarer jo fint å være sosial og har det bra uten, helt sant. Visste du at vi alle er allergiske mot alkohol i større eller mindre grad? Det er derfor det kan hjelpe å ta allergimedisin før man begynner å drikke, at man da slipper å bli så fyllesyk, sies det. Oss med pollenallergier og andre allergier kan da forverre vår allerede tilstedeværende allergi ved å innta mengder med alkohol, det er min erfaring også. Jeg savner ikke de tidene jeg våknet med fyllesyke ut av en annen verden, samtidig som jeg var superallergisk mot ett eller annet, uff! Og tro meg det skjedde altfor ofte, jeg har ikke alltid vært "fornuftig" og sunn.     

Vaksineprogram - Jeg var med i et gress - vaksineprogram en stund, men måtte slutte med det etter noen uker. Leppa mi hovnet veldig opp etter det som skulle vise seg å være min siste gress - vaksinetablett, altså, stor tjukk hoven verandaleppe, så ut som om jeg hadde fått meg en på trynet. Dessuten følte jeg meg elendig i de ukene jeg var med i programmet. Men husk, selv om det skjedde meg meg, betyr ikke det at det skjer med deg, vaksinesykepleieren som fulgte meg opp, sa at det var uvanlig med slike reaksjoner. Har vurdert vaksineprogrammet med sprøyter men er usikker på om jeg orker den prosessen. 

Bare tenk det bort? Jeg har fått høre av folk at man kan tenke bort allergi og andre kroniske fysiske tilstander (sikkert vel ment) men faktisk, det funker ikke for meg. Allergi er ikke en psykisk eller mental tilstand, den oppleves kun fysisk, veldig fysisk, i hvert fall i mitt tilfelle. Jeg tenker ikke på meg allergi eller andre fysiske tilstander jeg sliter med, skulle faktisk ønske man kunne tenke det bort. Pollen og allergener bryr seg ikke om tanker. Når det er sagt, kan alle metodene jeg har nevnt i dette innlegget, når de brukes regulært, hjelpe meg med å få en bedre hverdag ved å redusere symptomer, det gjelder både allergi, fibromyalgi og IBS, jeg forsøker hele tiden å leve best mulig med alt jeg sliter med, og har mine tiltak. Før i tiden trosset jeg både allergien og formen min generelt, tok ikke hensyn til den, ville ikke virke sær og vanskelig - ble med å ligge i gresset lange sommerdager, ble med på besøk til hjem der det var katter, ble med på turer i nærheten av min verste fiende = langt gress, eller steder omringet av store åkrer. Ble med på enhver fest, jeg hørte ikke på signalene, og ble dårlig, alt for å ikke virke sær og rar, men også fordi jeg ønsket å bli med. Nå tenker jeg heller slik: "man kan ikke bli med på alt man ønsker" og har endelig begynt å ta hensyn til mine allergier og varierende dagsform. Om jeg virker sær og vanskelig på grunn av det, får det bare være sånn og det er greit. Jeg har begynt å ta hensyn til signalene i kroppen min generelt, ved å lytte til mine egne behov. Nå sier jeg oftere nei til ting jeg ikke ønsker å være med på. Yoga og mindfulness har spilt en stor rolle her - det har hjulpet meg å sortere tanker og få klarhet, oversikt over egne behov og det å lytte til kroppen. Når det gjelder allergi føler Jeg at jeg har forsøkt alt som kan prøves, men jeg er veldig åpen for tips og råd jeg ikke har allerede nevnt her - Sharing is caring :) 

Åpent sinn - Er det ikke rart hvordan noe så uskyldig som naturen og søte katter kan oppleves skummelt for oss med allergi? det virker nok veldig rart for de av dere uten allergi, men for oss med allergi er det noe vi må leve med, og tro meg, vi skulle gjerne vært foruten. Jeg har hørt man kan vokse det av seg. Min allergi ble verre i voksen alder og jeg fikk noen nye allergier på kjøpet, men jeg håper jeg fortsatt kan vokse det av meg, og man vet jo aldri. Hver sommer venter jeg på at allergien skal bli mildere eller bli borte. Jeg går nysgjerrig ut i varmen og ut i luften fylt av pollen i midten av juni med et åpent sinn og venter spent, jeg har ikke planlagt å få allergi, jeg er ikke så god på å planlegge, derfor blir jeg litt satt ut når folk kommer med påstander om at allergi er noe man kan tenke på seg, eller tenke av seg.      

Hund - Jeg har en hund, liten hvit puddel. Den har jeg hørt og lest at skal være en av de mest allergivennlige rasene. Min hund er en miks av kinesisk nakenhund og dvergpuddel. Før jeg skaffet meg hund hadde jeg lest og gjort research i åtte år, samt vært besøkshjem for diverse små allergivennlige raser, for å teste ut allergien. Jeg merket godt allergien med de fleste av dem. Men ikke så mye på de hvite og små, samt kinesisk nakenhund og liten puddel. Så da, etter åtte år med mye tenking, kom Cody inn i mitt liv, og jeg har ikke angret ett sekund. 

Allergivennlige hunder - Selv om det er slik at allergifrie hunder ikke finnes, så er noen raser mer allergivennlige enn andre. Det er visstnok hudcellene man er mest allergisk mot, sies det. Jeg har ikke reagert sterkt på hunden min, litt i starten, og de tidene pelsen hans blir lang og det er en stund siden en vask, og pollen setter seg i pelsen. Jeg kan reagere mer på andres hunder, også allergivennlige raser. Mulig jeg begynner å bli immun mot min egen hund? det er jo i så fall bevis for meg at eksponeringsterapi hjelper når det gjelder allergi? Men hunder har egentlig aldri vært min hovedallergi reaksjon, selv om den allergien også er dokumentert hos meg. Det er noe annet med katter og gress, vanlig uskyldig gress, gress som finnes overalt, og lenge av gangen. 

Til slutt - Om jeg en dag kommer til eksponere meg for gresspollen i lange tider av gangen ved å tilbringe timevis ukentlig i en åker fullt av høyt blomstrende gress, eller kose med katter i timevis daglig i mange uker, det vil tiden vise, men akkurat nå er jeg ikke klar for den opplevelsen, jeg har faktisk nok som det er. 

En ting til, jeg har merket at munnbind hjelper mot pollenallergi ;)     

God sommer alle! 

Allergivennlig hilsen fra Vibeke Myhre, Innehaver av MindfulMoments.no